vreslarisa.gr

                   

Η λογοθεραπεύτρια κα. Άννα Καραούζα απαντάει στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν τη λογοθεραπεία

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κέντρο ειδικών θεραπειών Kidstheraphy και η λογοθεραπεύτρια κα. Άννα Καραούζα απάντησε στις ερωτήσεις μας για θέματα λογοθεραπείας.

Τι είναι η λογοθεραπεία και ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή;
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και και της μάσησης-κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επικοινωνίας (εξωλεκτικής και λεκτικής), την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρηκόων.
Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που ενημερώνει, αξιολογεί και ενισχύει τις δεξιότητες του λόγου σχεδιάζοντας το πρόγραμμα παρέμβασης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση των δυσλειτουργιών που επιφέρουν οι νευρολογικές αυτές παθήσεις που εκδηλώνονται σε παιδιά και ενήλικες.


Πότε είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία και πότε απευθυνόμαστε σε κάποιον λογοθεραπευτή;
Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε κάθε παιδί είναι διαφορετική και αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Η αβεβαιότητα των γονιών για την εξέλιξη των παιδιών τους είναι συχνό φαινόμενο. Δεν υπάρχει ένα απλό τεστ ή ένας απλός τρόπος περιγραφής του πότε είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη η ηλικία του παιδού και η απόκλιση από τα αναπτυξιακά στάδια. Συνήθως όταν παιδί συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας του ο λόγος του πρέπει να είναι σχετικά κατανοητός από τους ενήλικες. Ωστόσο κάποιες δυσκολίες είναι εμφανείς άλλες πάλι όχι και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει μια εξειδικευμένη αξιολόγηση.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει ένας λογοθεραπευτής;
Μέσα από την κλινική εμπειρία μπορούμε να πούμε πως οι ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία παραπομπής σε λογοθεραπευτές. Αυτές περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και ομιλίας καθώς και τα παιδιά με διαταραχές στην άρθρωση/φωνολογία (λάθη στην παραγωγή ήχων /ρ/,/σ/ κ.α). Το παιδί δεν παράγει καθόλου τον ήχο /ρ/ στην ομιλία του, γίνονται αντικαταστάσεις ήχων με άλλους ήχους π.χ. /β/→/δ/, βέλος→δέλος, ή /θ/→/φ/, θάλασσα→φάλασσα, απλοποιήσεις συμπλεγμάτων π.χ. σπίτι→ πίτι, απλοποιημένος λόγος, αδυναμία αφήγησης ιστοριών η παραμυθιών, αδυναμία εκτέλεσης απλών ή σύνθετων εντολών.
Επίσης σημαντική αιτία παραπομπής στο λογοθεραπευτή είναι οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Τα προβήματα επικοινωνίας μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να χρήζουν μακροχρόνιας λογοθεραπευτικής παρέμβασης και τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων(εργοθεραπευτών, ειδικών παιδαγωγών, παιδοψυχολόγων, παιδιοψυχιάτρων κ.α.). Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία δηλαδή πλήρη και μόνιμη λύση των δυσκολιών, αλλά για αντιμετώπιση και διαχείρηση των δυσκολιών με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας και πότε μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί λογοθεραπεία;
Στα παιδιά υπάρχουν ηλικιακά ορόσημα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας για κάθε χρονολογική ηλικία. Για παράδειγμα ένα παιδί 1-2 ετών μπορεί να παράγει οικίες λέξεις, προσπαθεί  να μιμηθεί τη μελωδικότητα της φωνής των ενηλίκων, ακολουθεί απλές εντολές, αναγνωρίζει 1 με 3 μέρη του σώματος κ.α. Στα ηλικιακά ορόσημα συνυπολογίζονται άλλα στοιχεία όπως διαφορές ανάλογα με το φύλλο, την κληρονιμικότητα, το ιστορικό του παιδιού.
Ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός που μπορεί να αξιολογήσει όλα τα παραπάνω να ενημερώσει ή να παραπέμψει τους γονείς σε άλλους ειδικούς. Η καλύτερη ηλικία παρέμβασης είναι μεταξύ 3 και 5 ετών όταν ο λόγος βρίσκεται στο κρισημότερο στάδιό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας γονέας δεν μπορεί να απευθυνθεί νωρίτερα αν έχει παρατηρήσει δυσκολίες στο λόγο και την επικοινωνία του παιδιού.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα λογοθεραπείας και πόση διάρκεια έχει;
Με την επίσκεψη σ’ ένα λογοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη η λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού του παιδιού που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για την ανάπτυξη, το ιατρικό ιστορικό, το κληρονομικό ιστορικό και άλλα στοιχεία που παρέχουν οι γονείς. Έτσι ο λόγοθεραπευτής θα μπορέσει να επιλέξει κατάλληλες δοκιμασίες αξιολόγησης που θα χορηγήσει στο παιδί ώστε να συλλέξει πληροφορίες και να επιλέξει τους κατάλληλους θεραπευτικούς στόχους. Ένα τυπικό λογοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτικές εβδομαδιαίες συνεδρίες και η διάρκειά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί την πρόοδο του παιδιού και ενημερώνει σχετικά τους γονείς. Η επιτυχία και η διάρκεια της θεραπείας κρίνεται απο τη φύση της διαταραχής, τη σχέση θεραπευτή/ θεραπευόμενου καθώς και την αφοσίωση των γονέων στο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Μερικά λόγια για την Kidstheraphy
Η εταιρία  Kids Therapy ιδρύθηκε το 2005 στην πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο πρώιμης παρέμβασης, πρόληψης, αποκατάστασης και συμβουλευτικής ατόμων. Πλαισιώνεται από διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Στόχος της εταιρίας και των θεραπευτών της  είναι  η παροχή ενός πλαισίου ποιότητας και φροντίδας σε παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές στην επικοινωνία, το λόγο, την ομιλία, τη φωνή, σε δυσλειτουργίες αισθητηριακής ολοκλήρωσης, δυσπραξίας και κινητικού συντονισμού, σε δυσκολίες μάθησης, συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς

Επικοινωνία με το Kids Theraphy

Share
Είστε εδώ: