Εργολάβοι σε Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη

Εργολάβοι σε Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη

Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση εργολάβων σε δύο έργα που αφορούν στην ανάπλαση της οδού Ιουστινιανού και στη μετατροπή των οδών Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη και Κοραή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, άναψε η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού να εγκρίνει τη συμβασιοποίηση των έργων.

Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικά έργα του Δήμου Λαρισαίων, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στοχεύοντας στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Πρόκειται για έργα που, όπως δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, «συνδυάζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προστασίας και του αισθήματος της αλληλεγγύης των πολιτών».

Το έργο της οδού Ιουστινιανού (προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ) αφορά στην κατασκευή εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ενώ το έργο στις οδούς Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη και Κοραή (προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ) αφορά στη μετατροπή τους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Τα δύο έργα είναι ενταγμένα στη Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Λάρισας με τίτλο «Η πόλη στο Προσκήνιο» και θα αποτελέσουν τη συνέχεια αντίστοιχων έργων στο στενό κέντρο της Λάρισας. Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης «Η πόλη στο προσκήνιο» του Δήμου Λαρισαίων που περιλαμβάνει συνολικά 17 έργα, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ

Αναλυτικότερα το έργο της Ιουστινιανού, όπως σημειώνεται και στην περιγραφή «αφορά στην ανάπλαση/διαμόρφωση της οδού Ιουστινιανού από την οδό Παναγούλη έως την οδό Υψηλάντου, ώστε να ενταχθούν σ’ αυτήν ποδηλατόδρομος και νέα πεζοδρόμια (πεζόδρομοι) και να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας».

Περιλαμβάνει την κατασκευή μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων, μίας στάθμευσης οχημάτων και ενός ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης στο κατάστρωμα της οδού, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου, καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης.

Παράλληλα κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ. Θα εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες Οικοδομικές και Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες καθώς και Εργασίες Πρασίνου και Σήμανσης».

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΑΗ

Το δεύτερο έργο αφορά «στην αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης μέσω κατασκευής δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην πλήρη ανακατασκευή των οδών Κολοκοτρώνη – Λ. Κατσώνη και Κοραή, ώστε να ενταχθούν σ’ αυτούς ποδηλατόδρομος και νέα πεζοδρόμια (πεζόδρομοι) και να λειτουργήσουν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.

Περιλαμβάνει την κατασκευή μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων, μίας στάθμευσης οχημάτων και ενός ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης στο κατάστρωμα των οδών Κολοκοτρώνη – Λ. Κατσώνη, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης. Παράλληλα κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ».

«ΠΟΛΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ»

Αναφερόμενος στα δύο αυτά έργα ο κ. Αγοραστός σημειώνει στην «Ε» πως «με σχέδιο, στρατηγική και προγραμματισμό αναμορφώνουμε και συγχρονίζουμε τις πόλεις μας με την εποχή μας. Η «έξυπνη», «βιώσιμη» πόλη είναι μια πόλη κατοικήσιμη, όπου υπάρχει επάρκεια φυσικών αγαθών, όπου υπάρχει δουλειά για όλους και ισορροπία στην κοινωνία, όπου ο πολίτης είναι ευχαριστημένος στην καθημερινότητά του. Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι θέμα υποδομών, συνεργασιών και συνεργειών.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και τις υπηρεσίες μας σχεδιάσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα, εντάξαμε τα έργα, πήραμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις στρατηγικές «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» και ήδη από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, η εικόνα των πόλεων αλλάζει. Στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης «Η πόλη στο προσκήνιο», που περιλαμβάνει 17 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Έργα που συνδυάζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προστασίας και του αισθήματος της αλληλεγγύης των πολιτών» καταλήγει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή
www.eleftheria.gr