«Ηλεκτρονικό μάτι» θα ελέγχει την είσοδο στους πεζόδρομους

«Ηλεκτρονικό μάτι» θα ελέγχει την είσοδο στους πεζόδρομους

Εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαρισαίων, ο νέος Κανονισμός λειτουργίας Κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Λαρισαίων, που περιλαμβάνει και τους όρους λειτουργίας της «Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων», όπου η είσοδος θα πραγματοποιείται με αυτόματη αναγνώριση πινακίδας κυκλοφορίας οχήματος και θα ελέγχεται από αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα βυθιζόμενων μπαρών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ντίνο Διαμάντο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, «ο νέος κανονισμός θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Μέχρι τότε, ο Δήμος θα προχωρήσει σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και μόνιμων κατοίκων της περιοχής ελεγχόμενης πρόσβασης, σχετικά με τις αιτήσεις ελεύθερης πρόσβασης και τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν, προκειμένου οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, με την έγκριση του κανονισμού και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας».

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά πως σύντομα θα οριστεί ημερομηνία έναρξης κατάθεσης των αιτήσεων, ενώ επισημαίνει ότι «ο Δήμος θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων» και πιο συγκεκριμένα ότι:«Ο Δήμος Λαρισαίων έχει πλήρως συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (GDPR)».

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό, οι μόνιμοι κάτοικοι θα κληθούν στην αίτηση τους για την ελεύθερη πρόσβαση, να καταθέσουν τα εξής:
«α. Με χώρο στάθμευσης (καταχώριση στη Μόνιμη Λίστα -(ΜΛ)
- Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, τίτλος κτήσης ή μισθωτήριο ή παραχωρητήριο χώρου στάθμευσης, οικοδομική άδεια ή δήλωση ρύθμισης αυθαιρέτου, εγκεκριμένη κάτοψη χώρου στάθμευσης, άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
β. Χωρίς χώρο στάθμευσης, καταχώριση στη Μόνιμη Λίστα (ΜΛ)-
Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
γ. Χωρίς χώρο στάθμευσης (ΑμεΑ) καταχώριση στη Μόνιμη Λίστα (ΜΛ)- Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, Μπλε Κάρτα ΑμεΑ ή βεβαίωση ΚΕΠΑ, άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ:
Αίτηση του επιχειρηματία ιδιοκτήτη ή μισθωτή του Σταθμού στάθμευσης με συνημμένα δικαιολογητικά: Χορήγηση έγκρισης εισόδου-εξόδου της εγκατάστασης, αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης ως Σταθμός στάθμευσης, οικοδομική άδεια ή δήλωση ρύθμισης αυθαιρέτου, εγκεκριμένη κάτοψη χώρου στάθμευσης, τίτλος ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο Σταθμού στάθμευσης. Αίτηση του επιχειρηματία του Σταθμού στάθμευσης για λογαριασμό του πελάτη του με συνημμένα δικαιολογητικά: αριθμός κυκλοφορίας σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, δήλωση προσδιορισμού χρόνου μίσθωσης (από ... έως).

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (με χώρο στάθμευσης):
Αίτηση από την ξενοδοχειακή επιχείρηση με: αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου και ώρες check in-check out.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΙΔΗ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ)- Καταχώριση στη Μόνιμη Λίστα (ΜΛ):
Αίτηση των αντίστοιχων φορέων με συνημμένα δικαιολογητικά των δικαιούμενων πρόσβασης: οικοδομική άδεια ή δήλωση ρύθμισης αυθαιρέτου, εγκεκριμένη κάτοψη χώρου στάθμευσης, λίστα με ίσο αριθμό με τις θέσεις στάθμευσης των αριθμών κυκλοφορίας βάσει της άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου των εργαζομένων στον φορέα με δικαίωμα χρήσης στο ωράριο εργασίας τους.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ:
Αίτημα έκτακτης ανάγκης διέλευση-παραμονή για προγραμματισμένη υπηρεσία επαγγελματία.

Αίτηση του επαγγελματία με συνημμένα δικαιολογητικά: αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης, άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, συγκεκριμένο σημείο εισόδου - εξόδου, ώρα εισόδου και ώρα εξόδου.

ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ:
Καταχωρούνται στη μόνιμη λίστα οχήματα από: Αστυνομία, ΕΚΑΒ και ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών, Πυροσβεστική, δημοτικά οχήματα, ταξί, αστική συγκοινωνία, επαγγελματιών (εταιρειών τροφοδοσίας - προμήθειας- διανομής)».

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ
Στις εισόδους πρόσβασης της «Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων» έχουν τοποθετηθεί κάμερες, οι οποίες θα κάνουν συνεχή καταγραφή στο ύψος των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που προσεγγίζουν την περιοχή με κίτρινη σήμανση μπροστά ακριβώς από τις μπάρες. Μέσω ειδικού λογισμικού θα «αναγνωρίζουν» τις πινακίδες που έχουν την έγκριση εισόδου/εξόδου και θα μεταφέρουν την εντολή για να ανοίξουν ή να κλείσουν οι αυτόματες μπάρες.

Κατά τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου/αναγνώρισης εισόδου συλλέγονται και τηρούνται για κάθε κίνηση των μπαρών: ο αριθμός κυκλοφορίας, ο χρόνος εισόδου ή εξόδου και το σημείο εισόδου ή εξόδου. Εικόνα και βίντεο live streaming από τις κάμερες δεν καταγράφεται.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Πηγή
www.eleftheria.gr