«Καλπάζει» στη Λάρισα ο ιός του Δυτικού Νείλου

«Καλπάζει» στη Λάρισα ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ως περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη διάρκεια της χρονιάς εμφανίζεται ο νομός Λάρισας, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, που εξέδωσε προχθές ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 14/08/2019, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί σαράντα εννέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 30 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά έξι θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών, με λοίμωξη από τον ιό.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ ο νομός Λάρισας με 8 κρούσματα αναδεικνύεται ως η πλέον επιβαρημένη περιοχή στη χώρα.

Από τα 8 κρούσματα τα 4 αναφέρονται στον Δήμο Λαρισαίων, δύο στον Δήμο Τυρνάβου και από ένα κρούσμα στους Δήμους Κιλελέρ και Τεμπών. Ακολουθούν η Ξάνθη και η Ανατολική Αττική από 6 κρούσματα, η Καβάλα με 3 κρούσματα, η Πιερία με 2 κρούσματα ενώ από ένα κρούσμα εμφανίζεται στην Πιερία, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει από χρόνια την πρώτη του «επίσκεψη» στη χώρα μας και έκτοτε επανεμφανίζεται κάθε έτος, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον ότι έχει εγκατασταθεί και εδώ, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι περιορισμένα, ωστόσο, καθώς η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική, είναι βέβαιο πως οι αριθμοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής εικόνας. Με την ασθένεια να είναι ικανή να απειλήσει ακόμη και τη ζωή μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό και να τα εφαρμόζουμε όσο πιο προσεκτικά μπορούμε.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό τσιμπώντας άγρια πτηνά που είναι φορείς του, ενώ δεν μπορούν να κολλήσουν από νοσούντες ανθρώπους. Ο ιός δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων, μολυσμένης σύριγγας ή βελόνας και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό;
Από τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, οι περισσότεροι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα και το ανοσοποιητικό τους θα καταφέρει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Περίπου το 20% θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα γρίπης και λιγότεροι από 1% θα εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, νεφροπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικά προβλήματα και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσήματα, καμία θεραπεία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σωστή πρόληψη. Ακόμη και αν δεν ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα, καλό θα ήταν να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στα κουνούπια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατάλληλα ρούχα: Προτιμήστε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας. Τα ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα από ελαφριά υφάσματα αποτελούν ιδανική επιλογή.

Εντομοαπωθητικά: Εφαρμόστε σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια τόσο απ’ ευθείας στο δέρμα σας όσο και πάνω από τα ρούχα σας. Φροντίστε να περιέχουν κάποια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες που κρίνονται ως οι πλέον αποτελεσματικές: DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, Citriodiol ή Eucalyptuscitriodoraoil (ecoil h/c). Αποφύγετε τη χρήση τους απ’ ευθείας επάνω σε ερεθισμένο δέρμα ή πληγές, στην περιοχή του στόματος και των ματιών, στις παλάμες των παιδιών και μετά το αντηλιακό και ανανεώνετέ το συχνά.

Οι έγκυοι, οι θηλάζουσες και τα παιδιά καλό είναι να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το εντομοαπωθητικό πριν τον ύπνο με νερό και σαπούνι.
Κουνουπιέρα: Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα για να προστατεύσετε τα κρεβάτια, ιδίως των βρεφών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο κουνούπι εντός του καλυμμένου χώρου.

Ασφαλίστε το σπίτι: Προσθέστε σίτες στις πόρτες, τα παράθυρα και τα άλλα σημεία του σπιτιού που επικοινωνούν με το περιβάλλον, όπως τυχόν αεραγωγούς τζακιών.
Κλιματισμός: Ο ανεμιστήρας και το airconditioner δεν θα σας κρατήσουν μόνο δροσερούς αλλά και ασφαλείς.

Εντομοαπωθητικά χώρου: Εξοπλιστείτε με ταμπλέτες, φιδάκια και μηχανισμούς με υγρό.
Εξασφαλίστε την ξηρασία: Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Αδειάστε όλα τα σημεία όπου συγκεντρώνεται νερό, όπως λεκάνες, βάζα και κουβάδες ή καλύψτε αυτά τα οποία δεν είναι δυνατόν να αδειάσετε (όπως το σιφόνι της αποχέτευσης). Για καλό και για κακό, γυρίστε ανάποδα τα αντικείμενα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας που θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν νερό σε περίπτωση βροχής.

Δουλειές στον κήπο: Αντικαταστήστε τυχόν σπασμένους σωλήνες, καθαρίστε τα φύλλα, κουρέψτε το γκαζόν ανά τακτά διαστήματα και προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το πότισμα.

Πηγή
www.eleftheria.gr