Ξεκινούν τα έργα στο Μπεζεστένι

Ξεκινούν τα έργα στο Μπεζεστένι

Το «πράσινο» φως για την έναρξη εργασιών στο Μπεζεστένι, τη μεγάλη σκεπαστή αγορά της Λάρισας στον λόφο του Φρουρίου, σηματοδοτεί η δημοσίευση προκήρυξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για την πρόσληψη προσωπικού.

Τα έργα στο Μπεζεστένι σε συνδυασμό με τα εξελισσόμενα έργα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο και την αναμενόμενη ένταξη έργων στο Γενί Τζαμί και της διαδρομής μνημείων της Λάρισας όλων των εποχών, είναι ενταγμένα στη στρατηγική του Δήμου Λαρισαίων να αναδείξει και να ενοποιήσει αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας.

Οι πρωτοβουλίες της σημερινής δημοτικής αρχής - που συμπληρώνουν έργα δημοτικών αρχών προηγούμενων περιόδων - τυγχάνουν της επιστημονικής υποστήριξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και συμπληρώνονται από πρωτοβουλίες όπως αυτή της ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών (χαμάμ), της ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσει η αποπεράτωση του Θεάτρου ΟΥΗΛ, του κτιρίου που θα στεγάσει το Θεσσαλικό Θέατρο.

«Το Μπεζεστένι αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο της Λάρισας μετά το Αρχαίο Θέατρο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστήλωσή του» σημειώνει στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ενώ τα έργα Πολιτισμού θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, ο οποίος, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους Εργων Γ. Σούλτη και Πολιτισμού Παν. Σάπκα θα επισκεφθεί τα γραφεία της Εφορείας, μεθαύριο Παρασκευή.

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Λαρισαίων ζήτησε και πέτυχε την ένταξη του έργου «Αναστήλωση - επανάχρηση κτιρίου Μπεζεστένι» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) για τη «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση του οποίου διεκδικούσε η Λάρισα και οι φορείς της επί σειρά ετών.

Η πρώτη φάση του έργου («Συντήρηση και αποκατάσταση του Μπεζεστενίου - ανασκαφικές έρευνες») που «θα διαρκέσει περίπου 1,5 έτος», όπως διευκρινίζει η κ. Σδρόλια, θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε η πρόσληψη προσωπικού (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, εργάτες κ.α.) ενώ η δεύτερη φάση του έργου θα εκτελεσθεί από τον Δήμο Λαρισαίων.

ΕΞΙ ΘΟΛΟΙ

Όπως είναι γνωστό, το Μπεζεστένι αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της Λάρισας και κατέχει δεσπόζουσα θέση στο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, στη σημερινή τοποθεσία «Λόφος Φρουρίου», η οποία αποτέλεσε θέση συνεχούς κατοίκησης και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε όλες τις εποχές, αφού είναι το μοναδικό ύψωμα που διαθέτει η Λάρισα.

Πρόκειται για μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς το διάστημα 1484-1506 μ.Χ. Το Μπεζεστένι αποτέλεσε, έκτοτε, και για τρεις περίπου αιώνες, το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς -αληθινό κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας- και των πολυάριθμών επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης, με το τσαρσί και το παζάρι. Αποτέλεσε επίσης φρούριο της πόλης, λόγω της στιβαρότητας της κατασκευής του. Σήμερα σώζονται μόνον οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος.

Όπως σημειώνεται και στον φάκελο που είχε υποβάλει ο Δήμος Λαρισαίων, «η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι να γίνουν στο υπάρχον κτίριο μόνο εκείνες οι επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την στερέωση, επισκευή, ανάδειξη καθώς και διατήρηση της δομής του. Για τον λόγο αυτό η νέα προτεινόμενη κατασκευή – δάπεδο, πατάρι, νέος τοίχος, επικάλυψη - είναι τελείως ανεξάρτητη από τον υπάρχοντα τοίχο. Εσωτερικά γίνονται μόνον οι απαραίτητες εκσκαφές για την κατασκευή των βάθρων από μπετόν του νέου μεταλλικού φέροντα οργανισμού». Όπως επίσης «η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣΟι 22 θέσεις εργασίας για τα έργα στο ΜπεζεστένιΤο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων

Αναλυτικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων προκήρυξε την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών («Συντήρηση και αποκατάσταση του Μπεζεστενίου - ανασκαφικές έρευνες») «για χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και έως 31/10/2020, ημερομηνία λήξης του υποέργου με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασής της έως το τέλος του υποέργου εφόσον αυτό συνεχιστεί, υφίσταται χρηματοδότηση και οι ανάγκες του το επιβάλλουν».

Η προκήρυξη αφορά στις εξής ειδικότητες:

ΠΕ Αρχαιολόγοι - 1 (θέση).

ΠΕ Μηχανικοί ειδικότητας - Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, με εξειδίκευση σε αναστηλωτικές εργασίες σε αρχαιολογικά έργα - 1.

ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης -4.

ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης - 1 (και ελλείψει αυτών ΔΕ Τεχνικοί Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης).

ΔΕ Τεχνικοί Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης (Έργων Ζωγραφικής) - 2

ΔΕ Εξειδικευμένοι Εργατοτεχνίτες σε αρχαιολογικά έργα (αναστηλωτικές εργασίες) -7.

ΥΕ Εξειδικευμένοι εργάτες σε αρχαιολογικά έργα -6.

Στη προκήρυξη περιγράφονται τα απαιτούμενα προσόντα, δικαιολογητικά και προθεσμίες, ενώ, σύμφωνα με την κ. Σδρόλια, η διαδικασία πρόσληψης θα ολοκληρωθεί περίπου σε έναν μήνα.

Πηγή
www.eleftheria.gr