Συνωστισμός για rapid test στη Λάρισα

Συνωστισμός για rapid test στη Λάρισα

Συνωστισμός παρατηρήθηκε χθες στα μικροβιολογικά εργαστήρια της Λάρισας, όπου έσπευσαν να κάνουν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες, σε πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια σχηματίζονταν ουρές πολιτών, μια εικόνα που όπως φαίνεται θα τη βλέπουμε τακτικά, καθώς από χθες ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19 στο σύνολο της επικράτειας, κατά τα οποία οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν στον εργοδότη τους κάθε εβδομάδα τεστ κορονοϊού, με δικά τους έξοδα.

Λόγω του συνωστισμού που δημιουργήθηκε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πόλης, κάποιοι επέλεξαν να κάνουν το rapid test σε φαρμακεία, όπως προβλέπει άλλωστε το σχετικό ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαρμακοποιών, πελάτες τους, είτε πήγαιναν κατευθείαν χθες στον χώρο του φαρμακείου, για άμεση διενέργεια του rapid test, είτε ζητούσαν ραντεβού για άλλη μέρα, προκειμένου να αποφύγουν τις ουρές έξω από τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Οι φαρμακοποιοί μάλιστα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το «πλαφόν» των 10 ευρώ που μπαίνει από το κράτος για τα rapid test, και συγκεκριμένα υποστήριξαν: «Τα 10 ευρώ, όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας του τεστ, καθώς κάθε φορά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στολή μιας χρήσης και εξοπλισμό (μάσκα, γάντια κ.α.) μιας χρήσης, αλλά κοστολογούν και την υπηρεσία που θα παρέχουμε, η οποία έχει ΦΠΑ 24%».

Επισημαίνουν δε, πως «στην Ιταλία για αντίστοιχη κατάσταση, το κράτος επιχορήγησε τους φαρμακοποιούς, που θέλουν να ασχοληθούν με διενέργεια ελέγχων ανίχνευσης κορονοϊού - rapid test- να δημιουργήσουν έξω από τα φαρμακεία τους ειδικούς χώρους, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας… Για τα τεστ, απαιτούνται ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (ιατρικών αποβλήτων) κ.α.».

Επίσης παρατηρούν ότι από χθες εμφανίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα «κανιβαλισμού» και εξηγούν: «Φαρμακοποιοί, προκειμένου να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη πελατεία και να αυξήσουν τα έσοδά τους, κάνουν «σκόντο», διενεργώντας τα τεστ με κόστος μικρότερο των 10 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι το κόστος των 10 ευρώ για τη διενέργεια του τεστ βαραίνει τον πολίτη, καθώς από χθες, στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 και οι συμπτωματικοί, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 06:00.
Σύμφωνα με αυτά: «Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποχρεούνται σε:

Ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:
Δύο εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Πηγή
www.eleftheria.gr