Υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης συνταράσσει αθλητικό σύλλογο της Λάρισας

Υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης συνταράσσει αθλητικό σύλλογο της Λάρισας

Ταραχή σε αθλητικό σύλλογο της Λάρισας προκαλεί υπόθεση στην οποία διερευνάται η τέλεση αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας. Έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και οι δύο πλευρές θα λύσουν τις όποιες διαφορές τους στις αρμόδιες αίθουσες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», γυναίκα που εργαζόταν ως γραμματέας στον σύλλογο κατέθεσε μήνυση στρεφόμενη εναντίον μέλους της διοίκησης, ενώ με τη σειρά του εκείνος απάντησε με αναφορά για ψευδή καταμήνυση-συκοφαντική δυσφήμιση.

Η μήνυση εκκρεμεί ήδη ενώπιον των αρμόδιων ποινικών δικαστηρίων, ενώ η δικαστική αντιμετώπιση της ψευδούς καταμήνυσης θα οριστεί μόλις ολοκληρωθεί το βασικό μέρος.

Πρόκειται για μια περίπτωση που έχει στοιχεία υποθέσεων ανάλογων με εκείνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κατάθεση της Μπεκατώρου, όμως, πρέπει να διευκρινιστεί, πως έχει ξεκινήσει πριν από αυτές. Η καθυστέρηση ωστόσο της απονομής της δικαιοσύνης (και λόγω Covid-19) προκαλεί την αργοπορία τόσο σ’ αυτήν, όσο και σε χιλιάδες άλλες.

Η γυναίκα σύμφωνα με πηγές της «Ε», άρχισε να ενοχλείται από τη συμπεριφορά του μέλους της διοίκησης, αρκετούς μήνες πριν τελικά απολυθεί από την εργασία της. Κατηγορεί τον εν λόγω άνδρα, μεταξύ άλλων, πως διαρκώς τη ρωτούσε με πολύ ενοχλητικό τρόπο για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο την «πλησίαζε» πάνω από την καρέκλα της, την ώρα που εργαζόταν στον χώρο του γραφείου του συλλόγου.

Για αρκετά μεγάλο διάστημα, όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες για να μη χάσει τη δουλειά της, διότι είχε μεγάλη ανάγκη τα χρήματα. Όταν αντιδρούσε, παρατηρούσε μια επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά του για θέματα που αφορούσαν την ποιότητα της εργασίας της, που υποστηρίζει ότι δεν είχαν βάση.

Από κάποια στιγμή και μετά όμως, έβλεπε πως η κατάσταση ξέφευγε. Σύμφωνα με περιγραφές της, στις αρμόδιες αρχές, εκείνος της υπενθύμιζε διαρκώς και εσκεμμένα τη θέση του στη διοίκηση και πως «εκμεταλλευόμενος» αυτό της πρότεινε διάφορες «εξυπηρετήσεις».

Μάλιστα το αποκορύφωμα, όπως χαρακτηρίστηκε από την ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν πως της έλεγε ότι «κρατούσε στα χέρια του τη θέση εργασίας της και ότι αν δεν κοιμόταν μαζί του να περίμενε την απόλυσή της από μέρα σε μέρα...».

Από τότε ξεκίνησε την αντεπίθεσή της. Αποτάθηκε στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Ενημέρωσε τον πρόεδρο του Δ.Σ. και ζήτησε την απομάκρυνση του εν λόγω προσώπου από τη διοίκηση του Συλλόγου για τους συγκεκριμένους λόγους. Χρειάστηκε τη βοήθεια δικηγόρου, ενώ κατέφυγε ακόμη και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ψάχνοντας εγγυήσεις για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Αντί αυτού βέβαια η γυναίκα απολύθηκε λίγο αργότερα, πήρε όμως τη δύσκολη απόφαση να κινηθεί δικαστικά.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, το μέλος της διοίκησης κατηγορείται για δύο πράξεις. Αυτήν της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και της απειλής, καθώς όταν έμαθε για τις καταγγελίες κατηγορείται πως της έλεγε «θα δεις τι θα πάθεις».
Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, κορονοϊού επιτρέποντος...

Του Κώστα Γκιάστα

Πηγή
www.eleftheria.gr