Είναι η μοναξιά η επιδημία της εποχής; Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

Είναι η μοναξιά η επιδημία της εποχής; Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

Μοναξιά : Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που περπατούν μόνοι, που έχουν επιλέξει να μένουν μόνοι. Είναι η τελικά η μοναξιά επιδημία της εποχής? Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει και προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις.

"Έχετε αναρωτηθεί γιατί είστε μόνοι; Γιατί έχετε χάσει επαφή με τους παλιούς σας φίλους; Γιατί σας εγκατέλειψε πρόσφατα ο/η σύντροφός σας; Γιατί ποτέ δεν έχετε κάποιον κοντά σας όταν τον χρειάζεστε;

Η μοναξιά είναι πόνος που έχει αυτοεπιβληθεί. Είστε μόνοι επειδή επιλέξατε να είστε μόνοι. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που σας περιβάλλουν οι οποίοι θέλουν να επικοινωνήσουν, να βγουν με κάποιον, να περάσουν καλά μαζί του. Άνθρωποι που περιμένουν να τους ανακαλύψετε, να κάνετε παρέα. Όμως, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από εσάς.

Ακόμη, και στην εποχή του Covid-19, μπορείτε να βγείτε έξω και να δείξετε το πρόσωπό σας, πρέπει να είστε διαθέσιμοι για επικοινωνία, φιλία και αγάπη. Θα πρέπει να είστε ανοιχτοί για να δεχτείτε τους άλλους στη ζωή σας. Αν κλειστείτε στον εαυτό σας, μείνετε μακριά από όλους, κλειδωθείτε μέσα στο σπίτι σας με την τηλεόραση, τότε δε θα πρέπει να απορείτε γιατί νιώθετε μοναξιά. Ίσως ο κόσμος έχει ξεχάσει την ύπαρξη σας.


Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να μη θέλουν τη βαρετή σας παρέα, αν τα ενδιαφέροντά σας περιορίζονται στο επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς. Αν δυσκολεύεστε να κάνετε καινούργιους φίλους τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε να χαλαρώσετε, να επιστρέψετε νοερά στην εποχή της αυτοπεποίθησης. Αναλογιστείτε τι κάνατε τότε, φέρτε στο νου σας τις επιτυχίες σας. Οι επιτυχίες δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με κάποια σχέση, μπορούν να αφορούν και σε άλλα θέματα, αρκεί να είχατε ενεργήσει με αυτοπεποίθηση και να είχατε επιτύχει αυτό που επιδιώκατε.Κάτι που μπορείτε να κάνετε μια φορά, μπορείτε να το κάνετε πάλι. Σκεφτείτε, λοιπόν, εικόνες επιτυχίας, όχι όμως με νοσταλγία. Χρησιμοποιείστε τις περασμένες επιτυχίες για να πυροδοτήσουν την αυτοπεποίθησή σας. Χρησιμοποιείστε τις για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι είστε επιτυχημένοι άρα και ασφαλείς.

Μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος μπορεί να είναι και ο χωρισμός από τον/την σύντροφο. Είναι ένα χτύπημα στο Εγώ σας, καθώς νιώθετε απαίσια, είστε διαρκώς βουρκωμένοι, είστε απελπισμένοι και σκέφτεστε «τελείωσε και δε θα μπορέσω να ξαναβρώ κάποιον άλλο». Μετά νιώθετε οργισμένος γιατί αφήσατε να σας συμβεί αυτό. Κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν είναι κατακριτέο απλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφορτωθείτε όλα αυτά που σας βαραίνουν. Αν αρχίσετε να νιώθετε θυμό με τον/την πρώην σίγουρα έχετε διανύσει τη μισή απόσταση για να βγείτε και πάλι στο φως. Η οργή σας κινητοποιεί και πάλι αλλά θα πρέπει να την διοχετεύσετε εποικοδομητικά.

Την περίοδο της ανάρρωσης μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος που θα σας παρηγορήσει να ξεπεράσετε μια σχέση. Οι σχέσεις - υποκατάστατα όμως, σπάνια προχωρούν. Αν δεν έχετε κάποιον πρόθυμο αντικαταστάτη εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίδεται για να διοχετεύσετε όλη την ενέργεια στην καριέρα σας και σε άλλα ενδιαφέροντα. Ξεκινήστε καινούρια πράγματα, μπείτε σε νέους τομείς, γίνετε ένα πιο ισχυρό και σταθερό άτομο. Μπορεί στη ζωή σας να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός συντρόφου, μπορεί να μείνετε άνεργος/η, μπορεί να πληγωθείτε σοβαρά. Θα χρειαστείτε ένα στήριγμα, και το στήριγμα δεν μπορεί να είναι παρά ο εαυτός σας.

Αν δεν έχετε συναίσθηση του εαυτού σας, πίστη στις ικανότητές σας και θετική θεώρηση της ζωής σας, η ενδεχόμενη καταστροφή θα σας χτυπήσει με διπλή δύναμη. Και θυμηθείτε ότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο για αυτοβελτίωση.

«Είστε τόσο νέοι όσο οι ελπίδες σας για τη ζωή και τόσο γέροι όσο οι φόβοι σας για να κάνετε σχέδια για το μέλλον»!"

 

Μερικά λόγια για την Κατερίνα Ζησοπούλου
Η Κατερίνα Ζησοπούλου είναι Ψυχολόγος και HRConsultant με εργασιακή εμπειρία σε φορείς Ψυχικής Υγείας και  επιχειρήσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Σπουδές :
- Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας,
- Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία,
- Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στο Leadership από το Πανεπιστήμιο του Harvard

Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις του κλάδου έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας αναγνωρισμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), ενώ τέλος είναι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).

Υπηρεσίες
Παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με εμπιστοσύνη και συνέπεια, όραμα του γραφείου είναι η βοήθεια στους Ανθρώπους έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, καθώς και η αναγνώριση ως η εξειδικευμένη εταιρία παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες &Ψυχολογική Υποστήριξη
⦁ Φοβίες, Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά, Ψυχοσωματικά Προβλήματα
⦁ Απώλεια – Αποχωρισμός
⦁ Θλίψη - Κατάθλιψη
⦁ Οικογενειακά Θέματα, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων
⦁ Διαταραχές προσωπικότητας
⦁ Διαχείριση Άγχους, Κρίσεις Πανικού
⦁ Διατροφικές Διαταραχές
⦁ Personal Life Coaching


Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – HRConsulting
⦁ Στελέχωση Θέσεων Επιχειρήσεων σε τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού, Πωλήσεων, Βιομηχανίας και Logistics, Τουρισμού, Εξυπηρέτησης Πελατών, Λιανικού Εμπορίου, Οικονομίας και Λογιστικής
⦁ Επιλογή προσωπικού - Recruitment process outsourcing (RPO)
⦁ Εκπαίδευση σε διαφορετικές θεματικές όπως: Διαχείριση& Αξιολόγηση Προσωπικού, Ανάπτυξη Κινήτρων, Υγιεινή και Ασφάλεια, Εξυπηρέτηση Πελάτη, Ψυχολογία Καταναλωτή, Διαχείριση Χρόνου, Βασικές Αρχές Management (Training και Workshops)
⦁ Προσωπικές Συναντήσεις Καθοδήγησης Εργαζομένων(PersonalCoaching)
⦁ Συστήματα Αξιολόγησης της Απόδοσης Εργαζομένων
⦁ Outsourcing &Υπηρεσίες Μισθοδοσίας
⦁ Υπηρεσίες In HouseΕπικοινωνία:
Ογλ 3Α΄, Λάρισα
Τηλ: 2410 554304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.