Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις μας για τη προσαρμογή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό

Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις μας για τη προσαρμογή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό

Οι Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εδώ και μερικές ημέρες. Το vreslarisa.gr επισκέφτηκε την ψυχολόγο Κατερίνα Ζησοπούλου και συζήτησε μαζί της ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους γονείς, τη προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό.

«Πού θα βοηθήσει το παιδί μου ο παιδικός σταθμός;»
Αρχικά, οι παιδικοί σταθμοί αναπτύχθηκαν ως μια λύση ανάγκης για την εργαζόμενη μητέρα μέσα στην οικογένεια. Πλέον, όμως, έχουν εξελιχθεί ως ένα περιβάλλον που βοηθά στην κοινωνικοποίηση και στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για το παιδί. Επιπλέον, η προσχολική εκπαίδευση βοηθά το παιδί να μην νιώθει μόνο του, αφού οι συναντήσεις  με άλλα παιδιά συγγενών και φίλων γίνονται όλο και πιο αραιές, λόγω της σημερινής κατάστασης που βιώνουμε.
Το παιδί μαθαίνει να προσαρμόζεται σε μια ομάδα, να ανταλλάσσει, να μοιράζεται τα πράγματά του. Παύει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απομακρύνεται από την υπερπροστασία των γονέων του, σημαντικό για τα μοναχοπαίδια. Αρχίζει τα «γιατί», η μέρα του αποκτά ρυθμό, μαθαίνει να εξυπηρετεί τον εαυτό του, κάνει βασικά βήματα προς την αυτονομία και την υπευθυνότητα. Δημιουργεί φιλίες, εκφράζει συναισθήματα μαθαίνει ότι δεν μπορεί πάντα να κερδίζει.

«Πως θα κάνω την κατάλληλη επιλογή του παιδικού σταθμού;»
Η σωστή επιλογή παιδικού σταθμού είναι σημαντική για την πορεία ανάπτυξης του παιδιού αφού εκεί περνάει αρκετές ώρες της ημέρας και ο κάθε γονιός πρέπει να είναι προσεκτικός στην επιλογή αυτή. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Κάθε παιδί, από τη στιγμή που γεννιέται έχει ποικίλες ικανότητες οι οποίες, για να εξελιχθούν, θα πρέπει - μέσω του κατάλληλου περιβάλλοντος οικογενειακού και κοινωνικού – να προσφερθούν στο παιδί με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μερικοί από τους στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης είναι να κάνει το παιδί να νιώθει στο χώρο του σχολείου ασφάλεια, στοργή, εμπιστοσύνη, ελευθερία κινήσεων καθώς και να παίζει, να ψυχαγωγείται και τελικά να μαθαίνει.
Μερικά από τα κριτήρια επιλογής του παιδικού σταθμού είναι η απόσταση από το σπίτι, ο χώρος να είναι κατάλληλος για παιδιά βαμμένος και διακοσμημένος, να διαθέτει κήπο ή εξωτερικό χώρο απαραίτητο για την εκτόνωση, η ασφάλεια του χώρου καθώς και η καθαριότητα είναι επίσης απαραίτητα στοιχεία για την τελική επιλογή.


Το σημαντικότερο ενδιαφέρον του κάθε γονέα, τη στιγμή που θα επιλέξει τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στο προσωπικό του σταθμού, στην ευαισθησία του, που αρχικά θα φανεί από τον τρόπο που θα προσεγγίσει τον γονέα και πώς θα ενημερωθεί για το παιδί. Η συνεργασία του σταθμού με έναν ψυχολόγο ο οποίος θα βοηθήσει στην εξέλιξη ή στην συμπεριφορά του παιδιού καθώς και η συνεργασία με παιδίατρο για την διασφάλιση της σωματικής υγείας είναι εξίσου σημαντική. Το πρόγραμμα ημερήσιων δραστηριοτήτων πρέπει να είναι ζωηρό, ευέλικτο, πλούσιο και να παρέχει εποπτικό υλικό στα παιδιά και να εξάπτει την δημιουργικότητά τους. Τέλος, ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το δέκα έτσι ώστε να υπάρχει ο σωστός έλεγχος και χρόνος ενασχόλησης.
Η ένταξη ενός παιδιού σε έναν παιδικό σταθμό σημαίνει ότι το παιδί έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, συνεννοείται με το περιβάλλον και σίγουρα δε θα πρέπει να συμπίπτει με κάποιο σημαντικό γεγονός όπως μπορεί να είναι η γέννηση άλλου παιδιού ή ο χωρισμός των γονέων διότι σε αυτήν περίπτωση μπορεί να νιώσει ότι η οικογένειά του το «ξεφορτώνεται» στο σταθμό.

«Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;»
⦁ Πρώτα θα πρέπει ο γονιός να προσαρμοστεί στην ιδέα του αποχωρισμού, να αποβάλλει ενοχές όπως «από τόσο μικρό θα το βάλω στα βάσανα;».
⦁ Θα πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στον παιδαγωγό ο οποίος θα φροντίσει για την μάθηση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το έργο του παιδαγωγού να γίνει πιο εύκολο.
⦁ Δείξτε στο παιδί σας ότι του έχετε εμπιστοσύνη, ενθαρρύνετέ το να ενταχθεί στο νέο του περιβάλλον και να είστε αποφασιστικοί στον αποχαιρετισμό του.
Είναι σημαντικό, οι γονείς να σέβονται την προσφορά και το έργο των νηπιαγωγών. Πιθανότατα, στον παιδικό σταθμό να εντοπιστούν και προβλήματα που ίσως ταλαιπωρήσουν τα παιδιά και τους γονείς, για αυτό συνίσταται να μην χάνεται η επαφή και η παρακολούθηση της εξέλιξης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 


Μερικά λόγια για την Κατερίνα Ζησοπούλου
Η Κατερίνα Ζησοπούλου είναι Ψυχολόγος και HRConsultant με εργασιακή εμπειρία σε φορείς Ψυχικής Υγείας και  επιχειρήσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Σπουδές :
- Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας,
- Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία,
- Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στο Leadership από το Πανεπιστήμιο του Harvard

Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις του κλάδου έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας αναγνωρισμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), ενώ τέλος είναι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).

Υπηρεσίες
Παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με εμπιστοσύνη και συνέπεια, όραμα του γραφείου είναι η βοήθεια στους Ανθρώπους έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, καθώς και η αναγνώριση ως η εξειδικευμένη εταιρία παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες &Ψυχολογική Υποστήριξη
⦁ Φοβίες, Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά, Ψυχοσωματικά Προβλήματα
⦁ Απώλεια – Αποχωρισμός
⦁ Θλίψη - Κατάθλιψη
⦁ Οικογενειακά Θέματα, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων
⦁ Διαταραχές προσωπικότητας
⦁ Διαχείριση Άγχους, Κρίσεις Πανικού
⦁ Διατροφικές Διαταραχές
⦁ Personal Life Coaching


Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – HRConsulting
⦁ Στελέχωση Θέσεων Επιχειρήσεων σε τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού, Πωλήσεων, Βιομηχανίας και Logistics, Τουρισμού, Εξυπηρέτησης Πελατών, Λιανικού Εμπορίου, Οικονομίας και Λογιστικής
⦁ Επιλογή προσωπικού - Recruitment process outsourcing (RPO)
⦁ Εκπαίδευση σε διαφορετικές θεματικές όπως: Διαχείριση& Αξιολόγηση Προσωπικού, Ανάπτυξη Κινήτρων, Υγιεινή και Ασφάλεια, Εξυπηρέτηση Πελάτη, Ψυχολογία Καταναλωτή, Διαχείριση Χρόνου, Βασικές Αρχές Management (Training και Workshops)
⦁ Προσωπικές Συναντήσεις Καθοδήγησης Εργαζομένων(PersonalCoaching)
⦁ Συστήματα Αξιολόγησης της Απόδοσης Εργαζομένων
⦁ Outsourcing &Υπηρεσίες Μισθοδοσίας
⦁ Υπηρεσίες In HouseΕπικοινωνία:
Ογλ 3Α΄, Λάρισα
Τηλ: 2410 554304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.