Οι κτηνίατροι Ηλιάνα Κάτσιανου και Παναγιώτης Ζάρρας απαντούν στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν την υγεία της γάτας

Οι κτηνίατροι Ηλιάνα Κάτσιανου και Παναγιώτης Ζάρρας απαντούν στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν την υγεία της γάτας

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κτηνιατρείο Animal Medical (Ηρώων Πολυτεχνείου 23) και oι κτηνίατροι κα. Ηλιάνα Κάτσιανου και ο κ. Παναγιώτης Ζάρρας απάντησαν στις ερωτήσεις μας σε ότι αφορά την υγεία της γάτας!

Πότε πρέπει να στειρώσω την γάτα μου και ποιά τα πλεονεκτήματα?

Η στείρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι ωοθήκες, τα κέρατα της μήτρας και η μήτρα (θηλυκή γάτα) ή οι όρχεις (αρσενική γάτα). Η ιδανική ηλικία στείρωσης μιας γάτας είναι από 7-8 μηνών έως και 1,5 έτους. Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης είναι πολλά και σημαντικά όπως, η αποφυγή νεοπλασιών των μαστών, της μήτρας και των όρχεων(σχετικά πιο σπάνιο), η επιθετικότητα, το ενοχλητικό και δύσοσμο ψέκασμα των αρσενικών γάτων, η τάση φυγής από το σπίτι (κάθε χρόνο κατά την έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής αυξάνεται δραματικά το ποσοστό των γάτων, ανεξαρτήτου φύλου, που πηδάει από το μπαλκόνι του διαμερίσματος) και φυσικά ο έλεγχος των γεννήσεων (δυστυχώς αποτελεί πια καθημερινό φαινόμενο η ανεύρεση νεογέννητων σε κάδους σκουπιδιών και δρόμους).Φυσικά, αν κάποια γάτα εμφανίσει κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορεί να στειρωθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.


Κάθε πότε πρέπει να εμβολιάζω τη γάτα μου?

Ο βασικός εμβολιασμός της γάτας την προστατεύει από ιούς που προσβάλουν το αναπνευστικό, το πεπτικό και το νευρικό της σύστημα. Ένα γατάκι μπορεί να ξεκινήσει το εμβολιακό του πρόγραμμα από την ηλικία των δυο μηνών, ακολουθούν δυο επαναλήψεις σε διάστημα ενός μηνός ο ένας από τον άλλο. Στη συνέχεια εμβολιάζουμε το ζώο μας μια φορά το χρόνο. Φυσικά υπάρχουν και παραλλαγές αυτού του προγράμματος που προσαρμόζονται από τον κτηνίατρο σας ανάλογα τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες της γάτας σας. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται πολλές συζητήσεις για το αν τα εμβόλια είναι απαραίτητα ή επικίνδυνα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Ο εμβολιασμός ενός ζώου όχι μόνο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του αλλά και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς το προστατεύει από παθογόνους παράγοντες που μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τη ζωή του. Είναι όμως πολύ σημαντικό (για να μην περάσουμε σε αντίθετα αποτελέσματα) ο εμβολιασμός να γίνεται κάτω υπό κάποιες προϋποθέσεις όπως, η σωστή ηλικία, το σωστό σημείο, η κατάλληλη χρονική περίοδος, από κτηνίατρο που να έχει εξετάσει τη γάτα σας και να έχει επιβεβαιώσει ότι το ζώο σας ειναι υγιές, να έχει συνυπολογίσει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά με εμβόλια ελεγμένα, που έχουν συντηρηθεί σωστά και θα αναγραφούν στο βιβλιάριο του ζώου.Φροντίζω μια αδέσποτη γάτα.Τι πρέπει να προσέχω εφόσον έρχεται σε επαφή με την οικογένεια μου??

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να έχουν μια γατούλα μέσα στο σπίτι τους, και αναλαμβάνουν τη φροντίδα μιας αδέσποτης. Η αρχή γίνεται συνήθως βάζοντας της φαγητό και νερό. Τα ζώα όμως έχουν μια μαγική ικανότητα να μας κάνουν να τα αγαπάμε, οπότε τις περισσότερες φορές η γάτα γίνεται μέλος της οικογένειας, μένει αρκετές ώρες στην αυλή, το μπαλκόνι ή ακόμη και το σπίτι, την χαιδεύουν ενήλικες και παιδιά. Οπότε σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα ‘πόσο ασφαλές είναι αυτό και τι μπορώ να κάνω για να μην ανησυχώ για την υγεία της οικογένειας μου’. Τα πρώτα βήματα για μια ασφαλή συμβίωση είναι απλά, οικονομικά και αποτελούν τον αποπαρασιτισμό της γάτας (χάπι και αμπούλα για ένδο και έξω-παράσιτα αντίστοιχα) και ο εμβολιασμός κατά της λύσσας. Όποιος επιθυμεί και μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει μπορεί να συνεχίσει με τον πλήρη εμβολιασμό και την στείρωση του ζώου. Τα τελευταία μέτρα είναι προαιρετικά, προστατεύουν τη γάτα από λοιμώδη νοσήματα, τραυματισμούς κυριαρχίας και αναπαραγωγής και μειώνουντον αριθμό των αδέσποτων. Αν η γάτα που προσέχετε γυρίσει σπίτι σας άρρωστη ή με βαθιά τραύματα (άλλη γάτα, σκύλος, αυτοκίνητα) μην διστάσετε να την μεταφέρετε σε έναν κτηνίατρο, καθώς η ταχύτερη ίαση της είναι και για εσάς ασφαλέστερη.


Ποιές τροφές δεν κάνει να τρώει η γάτα μου?

Η διατροφή μιας γάτας με σπιτικό φαγητό είναι είναι μια πολύ καλή επιλογή αρκεί να είναι ισορροπημένη, δηλαδή να αποτελείται από τα σωστά συστατικά και στις σωστές αναλογίες. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές-συστατικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, χρησιμοποιούνται συστηματικά στο φαγητό και μπορεί να βλάψουν την υγεία της γάτας σας. Ο καφές, το αλκοόλ, το γάλα, το αλάτι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια, οι σταφίδες, τα κόκκαλα και το ωμό ή ατελώς ψημμένο κρέας αποτελούν συστατικά με τα οποία δεν πρέπει να τρέφεται μια γάτα. Οι επιπτώσεις στην υγεία της μπορεί να ποικίλουν από απλές γαστρεντερολογικές διαταραχές (αγελαδινό γάλα), μέχρι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή της τοξικώσεις (καφές, αλκοόλ, σοκολάτα, κρεμμύδι,σκόρδο, ξηροί καρποί), από την πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας (σταφύλια, σταφίδες) μέχρι μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων (ωμό κρέας) και διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα (κόκκαλα). Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν όχι μόνο να μην δίνουμε οι ίδιοι στη γάτα μας αυτά τα είδη των τροφών, αλλά και να τα γνωρίζουμε ώστε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρο μας αν το κατοικίδιο μας καταναλώσει κατά λάθος κάποια από αυτά.


Η γάτα μου ουρεί/αφοδεύει εκτός αμμοδόχου.Τι φταίει?

Αρκετές φορές, οι ιδιοκτήτες γάτας έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο αυτό. Η ούρηση ή/και η αφόδευση σε οποιονδήποτε χώρο εκτός της αμμοδόχου μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση, σε ακατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος ή σε προβλήματα συμπεριφοράς. Στα παθολογικά αίτια ανήκουν τα γαστρεντερολογικά προβλήματα (υδαρή κόπρανα που το ζώο δεν μπορει να συγκρατήσει, επώδυνη δυσκοιλιότητα με συνέπεια την αρνητική σύνδεση με την αμμοδόχο), τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη, ουρόλιθοι, νεοπλασίες που προκαλούν πόνο κατά την ούρηση) και τα νευρολογικά προβλήματα (μειωμένος τόνος στον σφικτήρα της ουρήθρας ή του πρωκτού, εγκεφαλικά προβλήματα). Στις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται η κακή ποιότητα της άμμου, η μικρή αμμοδόχος, η τοποθέτηση της αμμοδόχου σε δύσκολα προσβάσιμο σημείο (πχ η ύπαρξη σκάλας), η συνύπαρξη με άλλες γάτες που είτε μοιράζονται την αμμοδόχο είτε την ενοχλούν κατά τη διάρκεια της ούρησης/αφόδευσης. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καλό θα ήταν πρώτα ο κτηνίατρος σας να αποκλείσει κάθε παθολογικό αίτιο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα η γάτα να νοσεί. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε τις συνθήκες μέσα στο σπίτι ώστε να διευκολύνουμε το ζώο μας στις καθημερινές του ανάγκες. Τέλος αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο-συμπεριφοριστή για να σας βοηθήσει.Μερικά λόγια για το Animal Medical

To Animal Medical αποτελεί τον Ιδανικό χώρο για την φροντίδα των κατοικιδίων σας (σκύλος, γάτα, κουνέλι)! Σε ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον, με όπλο τη μεγάλη μας αγάπη για τα κατοικίδια αναλαμβάνουμε τη πρόληψη και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων όπως και την αντιμετώπιση χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών. Χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα φιλικό ιατρείο προς την γάτα και το μοναδικό με εμπειρία στη διαχείριση και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων σε κουνελάκια.

Επικοινωνία με το Animal Medical

Ηρώων Πολυτεχνείου 23
Τηλέφωνο: 24130 19609, 6972 159 926, 6973 574 023