"Σχέσεις και συντροφικότητα" - Τελικά ο γάμος κρύβει μια γοητεία? - Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

"Σχέσεις και συντροφικότητα" - Τελικά ο γάμος κρύβει μια γοητεία? - Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

"Όλα του γάμου δύσκολα" λέει ο θυμόσοφος Ελληνικός λαός είναι όμως έτσι? Το vreslarisa.gr επισκέφτηκε την ψυχολόγο Κατερίνα Ζησοπούλου η οποία μας μίλησε για τις σχέσεις και τη συντροφικότητα. Τελικά ο γάμος μπορεί να έχει γοητεία!"

«Ο σύντροφός μου δεν με καταλαβαίνει! Αν είχα παντρευτεί άλλον άντρα … θα ήμουν πιο ευτυχισμένη!»

Τέτοιες εκφράσεις ακούγονται από άτομα τα οποία κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους και δεν είναι προετοιμασμένα να αναλάβουν την ευθύνη της δυστυχίας τους. Όταν είστε σε μια διαδικασία τσακωμού ή λογομαχίας με τον σύντροφό σας και τον βλέπετε να χαμογελά, είναι ίσως επειδή εκείνη τη στιγμή σκέφτεται σε ποιον θα φορτώσει την ευθύνη…

Αν έχετε σκεφθεί ότι ο καινούριος σας σύντροφος είναι και αυτός μια λανθασμένη επιλογή όπως και η προηγούμενη σχέση σας η οποία έληξε άδοξα ή με άσχημο τρόπο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε το πραγματικό πρόβλημα.

Μερικές καταστάσεις που σας δείχνουν ότι η ρουτίνα σας έχει καταπιεί, «Έχω πάψει να κάνω πράγματα με τον σύντροφο μου. Έχω πάψει να μιλάω μαζί του. Πλήττω με την σεξουαλική μας ζωή. Νιώθω ότι δεν βρίσκω στήριγμα στον σύντροφό μου, όταν πρόκειται να πάρω σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τα επαγγελματικά μου σχέδια. Όταν πρωτογνωριστήκαμε όλα πήγαιναν καλύτερα».

Ένα από τα φαινόμενα της συμβίωσης είναι η μείωση της δραστηριότητας. Όταν ζούσατε μόνος σας έπρεπε να αναπτύξετε πρωτοβουλίες για την προσωπική σας διασκέδαση, να βγείτε έξω, να συναναστραφείτε με φίλους αν δεν θέλατε να νιώσετε μοναξιά. Μόλις βρήκατε κάποιον και άρχισε η συμβίωση, έπαψε να υπάρχει λόγος για να κάνετε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Έχετε σύντροφο, είστε ερωτευμένος/η και βρίσκεστε σε μια περίοδο που ο ένας ανακαλύπτει τον άλλο. Επομένως, υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα για να κάνετε στο σπίτι. Πριν το συνειδητοποιήσετε, παντρεύεστε, αγωνίζεσθε μαζί για τα οικονομικά σας, ασχολείστε με την ανατροφή των παιδιών σας, δημιουργείτε τις καριέρες σας. Έχετε φτιάξει μια ζωή ως ζευγάρι και πλέον είστε σπιτόγατοι. Υπάρχει η άνεση αλλά χάθηκε η γοητεία.

Δεν είναι ο σύντροφός σας βαρετός, εσείς ο ίδιος χάσατε τη λάμψη σας. Αν το σεξ είναι ρουτίνα, δύσκολα θα εκπλαγεί κανείς γιατί δεν υπάρχει ενθουσιασμός στην ανταπόκριση. Αν δεν μιλάτε στο σύζυγό σας για τα σημαντικά ζητήματα που σας απασχολούν, η επικοινωνία θα καταρρεύσει. Και στο σημείο αυτό είναι που νιώθετε ότι κάνατε λάθος που τον/την παντρευτήκατε. Εκείνη την εποχή κάνατε τη σωστή κίνηση, την χρειαζόσασταν και σας χρειαζόταν για κάποιους λόγους και για αυτό συνεχίζετε να είστε μαζί. Όλες οι σχέσεις όμως αλλάζουν, υπάρχουν στιγμές που νοσταλγείτε για ένα νέο μήνα του μέλιτος και σε αυτό το σημείο μπορεί να δημιουργηθούν οι εξωσυζυγικές σχέσεις.

Οι δεσμοί δεν είναι πάντα καταστροφικοί, αρκεί να μην διαρκούν πολύ και να γίνονται διακριτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως μάλιστα να σώσουν το γάμο, επειδή κάνουν το άτομο να συνειδητοποιεί τι διαθέτει ο σύντροφός του. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει στη μειονότητα των περιπτώσεων για αυτό κατά κανόνα δεν συνιστώ δεσμούς. Πληγώνουν τον σύντροφο και αν αποκαλυφθείτε θα χάσετε την εμπιστοσύνη του άλλου για καιρό ή και για πάντα. Άλλωστε όσο διαρκεί ο γάμος, οι πιθανότητες να πάει καλά μια σχέση με άλλο πρόσωπο είναι ελάχιστες.

Όταν φτάσετε στο σημείο να μετανιώνετε για μια σχέση (είτε είναι μακρόχρονη είτε όχι) έχετε δύο επιλογές: να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει ξανά ή να παραιτηθείτε. Αποφασίστε τι θέλετε και αφοσιωθείτε σε αυτό με όλες σας τις δυνάμεις. Αρχίστε πάλι να ασχολείστε με τον εαυτό σας, να κάνετε καινούρια πράγματα, να αποκτήσετε καινούρια χόμπι και θα ξανανιώσετε ζωντανός

Αν θέλετε να κάνετε μια καινούρια αρχή με τον σύζυγό σας, αρχίστε να του/της μιλάτε, πείτε τι νιώθετε, πώς έχετε σκουριάσει και ότι θέλετε όλο αυτό να το αλλάξετε. Ενδιαφερθείτε για ό,τι κάνει εκείνος/εκείνη, μην ασχολείστε με το κινητό σας όταν σας απευθύνει το λόγο, μιλήστε του/της για τον εαυτό σας και την εργασία σας.

Αν όμως πιστεύετε ότι πως ο/η σύζυγός σας θα φύγει με κάποιον άλλο και έτσι θα βρείτε την ευκαιρία να διακόψετε μαζί του/της, τότε η αλήθεια είναι ότι δεν θέλετε να λειτουργήσει η σχέση. Μη θρηνείτε ότι νιώθετε εγκλωβισμένος/η σε ένα γάμο που δεν θέλετε πια, κάντε κάτι για αυτό. Η διακοπή μια σχέσης είναι από τα δυσκολότερα πράγματα, αν κάποτε νοιαστήκατε για τον σύντροφό σας, μην παρατείνετε άλλο την αγωνία και ξεκινήστε να οργανώνετε τις ενέργειές σας.


Μερικά λόγια για την Κατερίνα Ζησοπούλου

Η Κατερίνα Ζησοπούλου είναι Ψυχολόγος και HRConsultant με εργασιακή εμπειρία σε φορείς Ψυχικής Υγείας και  επιχειρήσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Σπουδές :
- Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας,
- Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία,
- Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στο Leadership από το Πανεπιστήμιο του Harvard


Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις του κλάδου έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας αναγνωρισμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), ενώ τέλος είναι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).

Υπηρεσίες
Παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με εμπιστοσύνη και συνέπεια, όραμα του γραφείου είναι η βοήθεια στους Ανθρώπους έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, καθώς και η αναγνώριση ως η εξειδικευμένη εταιρία παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες &Ψυχολογική Υποστήριξη
⦁ Φοβίες, Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά, Ψυχοσωματικά Προβλήματα
⦁ Απώλεια – Αποχωρισμός
⦁ Θλίψη - Κατάθλιψη
⦁ Οικογενειακά Θέματα, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων
⦁ Διαταραχές προσωπικότητας
⦁ Διαχείριση Άγχους, Κρίσεις Πανικού
⦁ Διατροφικές Διαταραχές
⦁ Personal Life Coaching


Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – HRConsulting
⦁ Στελέχωση Θέσεων Επιχειρήσεων σε τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού, Πωλήσεων, Βιομηχανίας και Logistics, Τουρισμού, Εξυπηρέτησης Πελατών, Λιανικού Εμπορίου, Οικονομίας και Λογιστικής
⦁ Επιλογήπροσωπικού - Recruitment process outsourcing (RPO)
⦁ Εκπαίδευση σε διαφορετικές θεματικές όπως: Διαχείριση& Αξιολόγηση Προσωπικού, Ανάπτυξη Κινήτρων, Υγιεινή και Ασφάλεια, Εξυπηρέτηση Πελάτη, Ψυχολογία Καταναλωτή, Διαχείριση Χρόνου, Βασικές Αρχές Management(Training και Workshops)
⦁ Προσωπικές Συναντήσεις Καθοδήγησης Εργαζομένων(PersonalCoaching)
⦁ Συστήματα Αξιολόγησης της Απόδοσης Εργαζομένων
⦁ Outsourcing&Υπηρεσίες Μισθοδοσίας
⦁ Υπηρεσίες In HouseΕπικοινωνία:
Ογλ 3Α΄, Λάρισα
Τηλ: 2410 554304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.