vreslarisa.gr

                   

Συνεντεύξεις

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος μίλησε στο vreslarisa.gr για τη νέα παράσταση του Θεάτρου Τεχνών "Κέϊκ" και τη θεατρική σκηνή γενικότερα

1. «Κέικ», από τον τίτλο προδίδεται μια άρρηκτη σχέση με την ζαχαροπλαστική τέχνη. Είναι αλήθεια; Τι σας τράβηξε περισσότερο στο συγκεκριμένο έργο;

Όχι, δεν είναι αλήθεια. Στην υπόθεση του έργου ένας πατέρας περιμένει την κόρη του από το εξωτερικό και της ετοιμάζει κέικ για το καλωσόρισμα. Με τράβηξε η αμεσότητα του, η σταδιακή κορύφωση μέχρι την τελική λύση, η έλλειψη μεγαλοστομίας και κυρίως οι διάφανοι και ξεκάθαροι χαρακτήρες του.  

2. Ποιον ρόλο έχετε εσείς από το κουαρτέτο της παράστασης;

Έχω το ρόλο του Μπάμπη. Ενός ιδιόρρυθμου τύπου, που δεν ανέχεται να του κοροϊδεύουν μπρος τα μάτια του. Παράφορος, οξύθυμος, φτάνει στο όριο της αναίδειας.

3. Το έργο είναι του Βασίλη Χατζηγιάννη που έχει βραβευτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πόσο ανεβάζει τον πήχη ένα δυνατό κείμενο και τι προσδοκίες γεννά για τη σκηνοθεσία;

Ο πήχης ανεβαίνει ψηλά. Ένα καλό και δυνατό κείμενο απαιτεί ένα καλό «διάβασμα». Κάποια στιγμή το έργο, σου μιλάει: Λέει, έτσι θέλω να με ανεβάσεις. Θέλω να σκαλίσεις την πρόθεση μου χωρίς να την προδώσεις. Θέλω να με αποκαλύψεις χωρίς να με εκθέσεις. Θέλω να με φροντίσεις χωρίς να με κολακέψεις.

Share

Περισσότερα...

Οι κτηνίατροι κα. Ηλιάνα Κάτσιανου και ο κ. Παναγιώτης Ζάρρας απαντούν στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν την υγεία της γάτας!

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κτηνιατρείο Animal Medical (Ηρώων Πολυτεχνείου 23) και oι κτηνίατροι κα. Ηλιάνα Κάτσιανου και ο κ. Παναγιώτης Ζάρρας απάντησαν στις ερωτήσεις μας σε ότι αφορά την υγεία της γάτας!

Πότε πρέπει να στειρώσω την γάτα μου και ποιά τα πλεονεκτήματα?

Η στείρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι ωοθήκες, τα κέρατα της μήτρας και η μήτρα (θηλυκή γάτα) ή οι όρχεις (αρσενική γάτα). Η ιδανική ηλικία στείρωσης μιας γάτας είναι από 7-8 μηνών έως και 1,5 έτους. Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης είναι πολλά και σημαντικά όπως, η αποφυγή νεοπλασιών των μαστών, της μήτρας και των όρχεων(σχετικά πιο σπάνιο), η επιθετικότητα, το ενοχλητικό και δύσοσμο ψέκασμα των αρσενικών γάτων, η τάση φυγής από το σπίτι (κάθε χρόνο κατά την έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής αυξάνεται δραματικά το ποσοστό των γάτων, ανεξαρτήτου φύλου, που πηδάει από το μπαλκόνι του διαμερίσματος) και φυσικά ο έλεγχος των γεννήσεων (δυστυχώς αποτελεί πια καθημερινό φαινόμενο η ανεύρεση νεογέννητων σε κάδους σκουπιδιών και δρόμους).Φυσικά, αν κάποια γάτα εμφανίσει κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορεί να στειρωθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Share

Περισσότερα...

Ο Αποστόλης Ταρταμπούκας και ο Θανάσης Παζιάνας απαντούν στα ερωτήματα μας για την διαγραφή οχημάτων

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε την Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ και οι κ. Αποστόλης Ταρταμπούκας και Θανάσης Παζιάνας, υπεύθυνοι για την διαγραφή οχημάτων, απαντήσανε στις ερωτήσεις μας όσον αφορά τη διαγραφή οχημάτων αλλά και την ανακύκλωση επικίνδυνων υλικών προς το περιβάλλον, όπως τα χρησιμοποιημένα λάδια, οι μπαταρίες και τα μέταλλα.

Τι είδους οχήματα μπορεί να διαγράψει κάποιος στην Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας?
Κατ'αρχάς το μέτρο της απόσυρσης δεν ισχύει πλέον, οπότε μιλάμε για διαγραφή και όχι για απόσυρση.
Τα αυτοκίνητα που μπορεί να διαγράψει κάποιος θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω κριτήρια:
    - το βάρος τους να είναι έως και 3500 Kg ή 3,5 τόνους μικτό βάρος
    - να έχουν πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και το έτος που κυκλοφορούν (το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ),
    - να μην έχει το αυτοκίνητο ή το φορτηγό παρακράτηση κυριότητας και άδειας

Share

Περισσότερα...

Ο κ. Σωτήρης Μπουντής σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απαντά στις ερωτήσεις μας για το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και ο κ. Σωτήρης Μπουντής Κοινωνιολόγος Msc, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απάντησε στα ερωτήματα μας για το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών.

1. Μιλήστε μας λίγο για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του στη Λάρισα.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ λειτουργεί στη Λάρισα από το 1989 και έχει βασικό στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από τις Μονάδες του, αφορούν στην κινητοποίηση, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική επανένταξη χρηστών και πρώην χρηστών καθώς και στην υποστήριξη των οικογενειών τους. Η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι πολύπλευρη, εντατική και αποτελεσματική, με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών για ουσιαστική απεξάρτηση και αλλαγή τρόπου ζωής (μακριά από οποιαδήποτε εκμετάλλευση οικονομική ή άλλη) και της ανάγκης των χρηστών και των οικογενειών τους για υποστήριξη και θεραπεία.

Share

Περισσότερα...

Ο κ. Ορέστης Σίμης απαντά στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν τη θέρμανση και το τζάκι

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κατάστημα ειδών τζακιού Home Heating (Τέρμα Καραθάνου και Θέτιδος γωνία) και o κ. Ορέστης Σίμης απάντησε στις ερωτήσεις μας σε ότι αφορά το τζάκι.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο το ενεργειακό τζάκι. Αλήθεια τι είναι το ενεργειακό τζάκι και ποιες οι διαφορές του από το απλό παραδοσιακό?

Ενεργειακό τζάκι είναι αυτό που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ενέργεια που μας αποδίδει η παρεχόμενη καύσιμη ύλη που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ξύλο. Για να καταλάβουμε την διαφορά ενός ενεργειακού τζακιού με ένα απλό παραδοσιακό τζάκι και για να γίνει κατανοητό θα σας δώσω ένα παράδειγμα που θα το απλοποιήσει. Σε ένα παραδοσιακό τζάκι η θερμική του απόδοση φτάνει το 15% με 20% ενώ στο ενεργειακό 75% με 80%. Αυτό σημαίνει πως εάν η παρεχόμενη καύσιμη ύλη (ξύλο) που μας αποδίδει την ενέργεια στην μία περίπτωση θα μας αποδώσει στον χώρο μας 15 από τις 100 θερμίδες (οι υπόλοιπες 85 χάνονται στην ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας) ενώ στην περίπτωση του ενεργειακού τζακιού η ίδια ποσότητα καύσιμης ύλης θα μας αποδώσει στον χώρο μας 75 από της 100 θερμίδες. Με απλά λόγια ενεργειακό τζάκι είναι αυτό που περιορίζει την απώλεια της θερμικής ενέργειας και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό της αποδίδοντας το στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε.

Share

Περισσότερα...

Είστε εδώ: