Σεμινάριο για το μητρικό θηλασμό από την Τ.ΟΜ.Υ Γιάννουλης

Σεμινάριο για το μητρικό θηλασμό από την Τ.ΟΜ.Υ Γιάννουλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 1- 7 Νοεμβρίου, η 10η Τ.ΟΜ.Υ Λάρισας -Γιάννουλης σε συνεργασία με τις μαίες από το Κέντρο Υγείας Λάρισας, πραγματοποίησαν, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 17:00μμ στην Τ.ΟΜ.Υ. Γιάννουλης, βιωματικό σεμινάριο για τον θηλασμό.

Ομιλητές του σεμιναρίου ήταν η Παιδίατρος κα. Ζωή Παπανικολάου, η Κοινωνική Λειτουργός κα Αθηνά Τερζενίδου και η Διοικητικός κα Ποδάρα Γεωργία από την Τ.ΟΜ.Υ. Γιάννουλης και οι Μαίες από το γυναικολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Λάρισας, κα Ζωή Γκριζιώτη και κα Σουσαμλή Αικατερίνη.Το σύνθημα για το 2019 «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό» στέφθηκε με επιτυχία μέσω του σεμιναρίου, ενώ το κοινό ανταποκρίθηκε ένθερμα στο κάλεσμα των επαγγελματιών υγείας.

Μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν το στοχευμένο (εγκυμονούσες συνοδευόμενες από σύντροφο ή συγγενή) εγγεγραμμένο πληθυσμό της Τ.ΟΜ.Υ. Γιάννουλης, ήταν: η υποστήριξη και των δύο γονέων ώστε να ενδυναμωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, καθώς αποκτά καθοριστική σημασία προκειμένου να επιτευχθεί ο θηλασμός, η έγκυρη ενημέρωση γύρω από θέμα, τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού, τα συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν κατά τον θηλασμό, παροχή πρακτικών οδηγιών για την ευόδωση του μητρικού θηλασμού, σωστές θέσεις τοποθέτησης του βρέφους στο στήθος, η ανταλλαγή βιωματικών εμπειριών από ήδη θηλάζουσες, καθώς και ενημέρωση για το πως επηρεάζεται η ψυχοσύνθεση της μητέρας, του βρέφους και του πατέρα.Είναι σημαντικό για τις νέες μητέρες να αναζητούν και να απευθύνονται στους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας, με στόχο να μάθουν τις σωστές τεχνικές θηλασμού και να αναθεωρήσουν τυχόν πεπαλαιωμένες τεχνικές.

Αξίζει να τονίζουμε τους τρόπους που ο θηλασμός επηρεάζει συναισθηματικά την ίδια τη μητέρα και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και την σπουδαιότητα του έγκαιρου εντοπισμού των ψυχολογικών μεταπτώσεων της εγκύου και της θηλάζουσας, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να ζητάνε σωστή καθοδήγηση.