Ο Αποστόλης Ταρταμπούκας και ο Θανάσης Παζιάνας απαντούν στα ερωτήματα μας για την διαγραφή οχημάτων

Ο Αποστόλης Ταρταμπούκας και ο Θανάσης Παζιάνας απαντούν στα ερωτήματα μας για την διαγραφή οχημάτων

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε την Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ και οι κ. Αποστόλης Ταρταμπούκας και Θανάσης Παζιάνας, υπεύθυνοι για την διαγραφή οχημάτων, απαντήσανε στις ερωτήσεις μας όσον αφορά τη διαγραφή οχημάτων αλλά και την ανακύκλωση επικίνδυνων υλικών προς το περιβάλλον, όπως τα χρησιμοποιημένα λάδια, οι μπαταρίες και τα μέταλλα.

Τι είδους οχήματα μπορεί να διαγράψει κάποιος στην Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας?
Κατ'αρχάς το μέτρο της απόσυρσης δεν ισχύει πλέον, οπότε μιλάμε για διαγραφή και όχι για απόσυρση.
Τα αυτοκίνητα που μπορεί να διαγράψει κάποιος θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω κριτήρια:
    - το βάρος τους να είναι έως και 3500 Kg ή 3,5 τόνους μικτό βάρος
    - να έχουν πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και το έτος που κυκλοφορούν (το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ),
    - να μην έχει το αυτοκίνητο ή το φορτηγό παρακράτηση κυριότητας και άδειας

 
Γιατί πρέπει να ανακυκλώσω το αυτοκίνητό μου;
Είναι υποχρεωτικό (ΠΔ 116/2004) για την απόσυρση του οχήματος και την οριστική του διαγραφή από το Υπουργείο Μεταφορών και την Εφορία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το όχημα πρέπει να παραδοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους

Το αυτοκίνητο μου είναι πολύ παλιό και θέλω να το διαγράψω. Μπορώ? Ποιά είναι τα κριτήρια διαγραφής?
Η διαδικασία είναι απλή. Από την στιγμή που πληρούνται όλα τα κριτήρια και το αυτοκίνητο είναι εντάξει, απαιτούνται κάποια σχετικά έγγραφα από τον ιδιοκτήτη για τον ίδιο και το αυτοκίνητο.
Όταν είναι συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα η Οικολογική Ανακύκλωση Αυτοκινήτων επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο και προγραμματίζεται ραντεβού έτσι ώστε να γίνει η παραλαβή του αυτοκινήτου από τον χώρο του ενδιαφερόμενου με μέσο της Οικολογική Ανακύκλωση Αυτοκινήτων. Από τη στιγμή που γίνει η παραλαβή του αυτοκινήτου θα χρειαστούν περίπου 7-10 εργάσιμες ημέρες για να βγεί το τελικό πιστοποιητικό καταστροφής και να διαγραφεί.

Τι κόστος υπάρχει στην περίπτωση απόσυρσης? Υπάρχουν κάποια οφέλη για τον πελάτη?
Δεν υπάρχει κάποιο κόστος για αυτοκίνητα που έχουν όλα τα μέρη (μηχανικά και μη). Για αυτοκίνητα που έχουν ελλειπή μέρη, υπάρχει κάποια χρέωση από την εταιρεία, η οποία εξαρτάται από ποιά και πόσα μέρη του αυτοκινήτου λείπουν. Για αυτοκίνητα που είναι αρτιμελής και σε καλή κατάσταση η εταιρεία δύναται να δίνει κάποια αμοιβή, το ύψος της οποίας καθορίζεται από την μεταξύ συμφωνία εταιρείας και πελάτη.
Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω το πιστοποιητικό καταστροφής;
Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία σας στο Υπουργείο Μεταφορών ή στην Εφορία.

Υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο στη γειτονιά μου. Που θα απευθυνθώ;
Σύμφωνα με το Νόμο, αρμόδιος φορέας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς κάθε ιδιώτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο ή στη κοινότητα που ανήκει.

Στην αποθήκη μου έχω παλιά χρησιμοποιημένα λάδια, μπαταρίες και μέταλλα. Τι πρέπει να κάνω?
Η Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ από το 2017 έχει πιστοποιηθεί και δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης παλαιών λιπαντικών ελαίων, συσσωρευτών και από το 2012 για τα μέταλλα. Με ένα τηλέφωνο στα γραφεία της εταιρείας υπάρχει η δυνατότητα να έρθουμε με δικά μας μεταφορικά μέσα και να τα παραλάβουμε, προσκομίζοντας τις κατάλληλες βεβαιώσεις, τα υλικά που είναι προς ανακύκλωση, δίνοντας και το κατάλληλο αντίτιμο ανάλογα με την ποσότητα και το υλικό που είναι προς ανακύκλωση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η διατήρηση παλιών οχημάτων, λαδιών, μπαταριών στο χώρο μου? Ποιά είναι η συμβουλή σας?
Η παραμονή αυτών των υλικών στην κατοχή για αρκετό χρονικό διάστημα είναι παράνομη και διώκεται ποινικά από την πολιτεία. Τα χρησιμοποιημένα υλικά θεωρούνται απόβλητα και ο καθένας που τα έχει σε προσβάσιμο χώρο είναι υπεύθυνος για την σωστή διαχείριση τους και τη τοξική τους διάθεση σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Ποιά είναι η συμβολή της Οικολογικής Ανακύκλωσης στο περιβάλλον?
Η εταιρεία μας σεβόμενη το περιβάλλον έχει δραστηριοποιηθεί ώστε να μπορεί να ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα υλικά για να μην μολύνουν το περιβάλλον. Επίσης, πλέον το 97% των υλικών από τα αυτοκίνητα που έρχονται προς διαγραφή ανακυκλώνεται. Σεβόμενη το περιβάλλον έχει αναλάβει την ανακύκλωση των υλικών που έχουν αναγραφεί και παραπάνω.

 

Πείτε μας μερικά λόγια για την Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ

Η εταιρεία μας "Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ" είναι μία συνεταιριστική επιχείρηση σε μορφή ΑΕ με μετόχους συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολογεία και φανοποιεία, από την Θεσσαλία και την Φθιώτιδα.
 
Ιδρύθηκε το 2009 με αντικείμενο εργασιών την ανακύκλωση οχημάτων τέλους κύκλου ζωής. Το έτος 2017 στο αντικείμενο της προστέθηκε και η συλλογή - μεταφορά και διάθεση όλων των αποβλήτων που παράγουν οι διαφόρων αντικειμένων επιχειρήσεις.
 
Μέσα στις επιχειρήσεις αυτές είναι και τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ηλεκτρολογεία καθώς και τα φανοποιεία.
 
Οι άδειες που διαθέτουμε μας δίνουν το δικαίωμα να συλλέγουμε όλα τα απόβλητα (επικίνδυνα ή μη) των επιχειρήσεων που εκπροσωπείτε και να δίνουμε τις απαραίτητες βεβαίωσεις.
 
Επίσης :
- αναλαμβάνουμε δωρεάν τις διαδικασίες διαγραφής αυτοκινήτου
- παραλαμβάνουμε το οχήμα από τον χώρο σας
- διαθέτουμε μεταχειρίσμενα ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Επικοινωνία με την Οικολογική Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας
Β' ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας
Τηλέφωνο: 2410 541 603-4